Pracujesz w kawiarni lub restauracji? A może zamierzasz dopiero podjąć się pracy kelnera lub barmana? W takim razie może pora pomyśleć o kursie balistycznym? Kursy balistyczne podzielone zostały na kilka stopni. Ich program powstaje zazwyczaj na podstawie obserwacji polskiego rynku kawy. A czym w ogóle jest sztuka baristyczna? Polega ona na tworzeniu wzorów i rysunków z mleka na powierzchni espresso. W ostatnich latach kawa stała się bowiem bardzo popularnym trunkiem, a jej ciekawe podanie jest ciągle doceniane.
Zwiększony wzrost konsumpcji wymusza niejako konieczność wzrostu kompetencji w tym obszarze przez podających kawę. Profesjonalny barista jest wciąż w Polsce rzadkością, dlatego tak bardzo się go ceni.
Odwiedzając rozliczne restauracje możemy zauważyć, że poziom podawania kawy jest naprawdę różny. Kurs baristyczny prowadzony jest przez doświadczonych baristów, którzy z pasją przekażą wiedzę, która podniesie kwalifikacje pracujących w lokalach gastronomicznych osób. Kurs I stopnia, to podstawy, dlatego może w nim wziąć udział każdy, kto pragnie zdobyć podstawową wiedzę na temat kawy. Szkolenia i kursy prowadzone są przez pracujących baristów, a nie zaś przez teoretyków, co zapewni wzrost wiedzy.
Kurs kończy się egzaminem zwieńczonym certyfikatem w języku polskim i angielskim, nie ponosimy żadnych opłat za tłumaczenie. Kursanci otrzymają również skrypt szkoleniowy, w którym znajdą obszerny zakres wiedzy z kursu. Dodatkowo otrzymają także zniżki na inne kursy w tej samej szkole. W czasie kursu mogą wykonać niezliczoną ilość kaw, używając dowolnej ilości mleka i innych niezbędnych produktów za co nie zapłacą dodatkowo ani grosza. Kurs baristyczny to oczywiście praktyka, ale też i nieco teorii, dowiemy się skąd pochodzi kawa, gdzie się ją uprawia, jak się ją zbiera, jak się ją stopniuje ze względu na metodę przetwarzania czy wypalania. W jaki sposób się ją przyrządza, jak się ją serwuje, oraz poznamy teorię tworzenia. Dowiemy się także jak ustawić młynek, jak prawidłowo dozować i ubijać mleko oraz
jak przygotować americano, espresso, lungo czy doppio.