Dobra restauracja to nie tylko piękny lokal i dobre jedzenie. Najważniejsza jest atmosfera, która w niej panuje. Jeśli atmosfera jest przyjazna, chętnie wracamy do tego miejsca, jeśli nie — zazwyczaj nigdy więcej się nie pojawiamy w raz odwiedzonym lokalu. Myśląc o założeniu restauracji, powinniśmy więc pomyśleć o profesjonalnej obsłudze, która zadba o odpowiedni klimat na sali. Nienaganna prezencja, uśmiech na twarzy, życzliwość, umiejętność współpracowania z klientem oraz znajomość technik serwowania dań i napojów — to wszystko, a nawet więcej, powinien prezentować sobą idealny kelner.
Oczywiście, tego można się nauczyć w szkole zawodowej i technikum o profilu kelnerskim, ale jeśli w młodości wybraliśmy inny rodzaj szkoły to jeszcze nic straconego. Na naukę podobno nigdy nie jest za późno, a na kursie kelnerskim poznamy wszystko, co będzie nam potrzebne do pracy w restauracji. Jeśli podejdziemy do tematu poważnie i przyłożymy się do nauki, wtedy drzwi nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji będą stały przed nami otworem. Wbrew pozorom brakuje profesjonalnych pracowników, którzy pracują z zaangażowaniem i pasją, a o to właśnie chodzi w każdej restauracji.
Jeśli chcemy zostać idealnym pracownikiem, możemy zapisać się na kurs kelnerski. Trwa on zaledwie kilka dni, a daje wiele możliwości. Przede wszystkim poszerzamy swoje kwalifikacje zawodowe. Poznajemy zasady obsługi nawet najbardziej wymagającego i wybrednego klienta, tak aby był zadowolony.
Praca kelnera zaczyna się w chwili wejścia gości do restauracji a kończy w chwili ich wyjścia. Przez cały ten czas kelner musi dbać o klienta, tak jakby był on najważniejszą osobą. Tutaj bardzo waży jest elegancki strój kelnera i nienaganna prezencja. Pierwsze wrażenie czasem jest najważniejsze, więc należy zadbać aby było ono dobre. Jeśli już moment pierwszej wymiany spojrzeń minie, kelner musi uroczyście powitać gości i wskazać wolne miejsca, a także zaproponować na początek coś do picia. Dalej musi się wykazać umiejętnością serwowania dań i alkoholi. Sprawdzić czy wszystko smakuje, a na koniec rozliczyć się z klientem.
Może się wydawać, że wszystko jest łatwe i proste do opanowania. Niestety w praktyce okazuje się, że wcale tak nie jest, ponieważ zdarzają się trudni klienci i niekonwencjonalne sytuacje, w których kelner musi zachować zimną krew. Wszystkiego może się jednak nauczyć w ciągu kilku dni na kursie kelnerskim, który sprawi, że staniemy się profesjonalistami przygotowanymi zarówno teoretycznie jak i technicznie do pracy kelnera.